Recreatie- en sportblog

Boot verkopen

Boot verkopen, een paar regels

De meeste booteigenaren besteden veel meer tijd en energie aan het kopen van een boot dan aan de verkoop ervan. Ze winkelen voorzichtig om de beste prijs te krijgen voordat ze overgaan tot de aankoop van een boot, maar drukken wel simpelweg een prijskaartje op de ramen en vergeten de gevolgen maar, wanneer ze willen verkopen. Het resultaat is dat sommige boten ver onder de werkelijke waarde verkocht worden, terwijl andere boten serieus overgewaardeerd op de markt komen. Die blijven dan ook eindeloos lang in de verkoop hangen, de advertenties blijven geld kosten tot de bootbezitters er niet goed van worden.  Methodisch omgaan met de verkoop van uw boot garandeert niet alleen dat u de beste prijs ervoor krijgt, het is ook zeker dat u die prijs krijgt met de minste moeite en zonder verdriet of paniekaanvallen.  Er zijn vier belangrijke punten die u in de gaten moet houden bij het verkopen van uw boot. Laten we ze eens op een rijtje zetten.   

Boot verkopen, prijsbepaling  

De meest gemaakte fout bij het verkopen van een boot is de prijsbepaling. Ofwel de prijs is veel te laag, of veel te hoog. Te laag geprijsd en u geeft uw geld weg, te hoog geprijsd en u blijft zitten met een onverkoopbare boot. Hoe krijgt u de juiste prijs op uw boot?  Begin met het lezen van de verkoopadvertenties voor boten in de plaatselijke pers. Misschien worden er boten aangeboden die met uw boot te vergelijken zijn, die u kunnen helpen bij het bepalen van uw prijs. Vergeet daarbij niet dat in de advertenties alleen vraagprijzen genoemd worden.  Knip vergelijkbare advertenties uit en maak een knipselboek om aan potentiĆ«le kopers te laten zien hoe u uw prijs bepaald hebt en voor welk bedrag vergelijkbare boten geadverteerd worden.  Praat ook met plaatselijke bootbouwers en makelaars om te zien of ze vergelijkbare modellen te koop aanbieden.  De beste selectie en de meeste vergelijkbare boten kunt u waarschijnlijk vinden op het internet. Er zijn verschillende websites te vinden waarop speciaal boten te koop aangeboden worden. Vergewis u ervan dat u duidelijk appels met appels vergelijkt want een klein verschil in uitrusting op of aan een boot, of een andere motor in een boot kan al zorgen voor een duidelijk prijsverschil.  Scheepsmakelaars, banken en verzekeringsmaatschappijen hebben een zogenaamd blauw boek. Daarin worden prijzen en kosten van schepen en boten bijgehouden.  U moet eerlijk zijn over de toestand van uw boot. Let op het verschil tussen een zeewaardige boot of een niet zeewaardige variant. Ook is niet alleen het bouwjaar belangrijk, maar ook de maand van afbouw. Een boot gebouwd in december 2011, is waarschijnlijk een model 2012.  Tenslotte, wanneer u een lening bent aangegaan om uw boot te kopen, controleer dan welk bedrag u nog moet afbetalen, inclusief mogelijke boetes voor te snelle afbetaling. Gebruik dat bedrag om de absolute minimum prijs te bepalen.


Delen